Project Name

Tomoe Villas

Size

5500 sq.ft. each / 3 acres

Location

Alibaug

+
Back

TOMOE is an interpretation of the typical Indian courtyard house. Responding to its tropical context the design emphasises the use of light and ventilation.

By manipulating the courtyard i.e. lifting an arm of the house, the transition between indoor and outdoor spaces is blurred, the outdoor experience is enhanced and ground coverage is minimized. The resultant spiral geometry of the house provides enclosed, semi enclosed and outdoor shaded spaces. The spiral segregates private areas on first floor (bedrooms) from public areas on ground floor and service areas in a semi basement. Programmable outdoor spaces such as the loggia on the mezzanine are injected at regular intervals as you move from public to private around the courtyard, maintaining a visual connection across levels.

The house effortlessly contains living areas, a kitchen, six bedrooms, gardens, series of outdoor lounge spaces & terraces and a swimming pool.



Project Name

MasterCard Headquarters

Size

1.3 lakh sq.ft.

Location

Vadodara

+
Back

By centralizing the cores a clean, flexible plan is created for this commercial high rise. The skin of the building is treated with a façade system which responds to the local climate and controls daylight suited to the program. The building received a LEED Gold Certificate primarily on the basis of the façade design and use of appropriate materials.

The façade design is an indigenous alternative to curtain glazing. By using a pattern of chamfered projections that act as a sun-shade/ mega soleil-brise the system maximises natural illumination and addresses the issues of maintenance. The top floors emerge from the soleil-brise ‘cage’ with a superior grade glass for climate response.



Project Name

Awas House

Size

7000 sq.ft.

Location

Alibaug

+
Back

A house designed with Vaastu principles and firmly inspired by its tropical context. The design responds to the clients traditional desire for Vaastu and contemporary desire for transparency via glazing.

This is an ‘inverted’ courtyard house where the courtyard is no more just the private nucleus of the house. It acts as an outdoor room and an entrance foyer, a softer curvilinear landscaped volume contained within the rectangular outer form of the house. It is the common visual space connecting all the public areas of the house. Being open to sky, it complements the double heighted dining room next to it.

The public areas are largely oriented towards north and east with the visual of the pool. The extensive glazing never receives any direct sun shine. Instead, the house shades the pool for most part of the day, an idea uniquely suited only to a hot tropical climate. The bedrooms on the first floor extend out on to the balconies which act like pavilions below. The bathrooms extend out into the sky through skylights that bring in natural light. The natural sandstone cladding with its characteristic veins and wooden accents give the house its primary colour scheme.



Project Name

Ujjaval Vidyalaya

Size

1 lakh sq.ft.

Location

Bengaluru

+
Back

A charity school that can grow and adapt based on its future needs and the principles of future of learning.

The design was inspired by the original avatar of the school which had grown organically as clusters of blocks on its much more luxurious 5 acre site.

The new building which sits on a tighter 2 acre plot compensates for the loss of open space by providing a variety of semi enclosed and multi functional spaces within a single compact but porous volume consisting of courtyards at different levels.

Based on principles of future of learning, the unprogrammed spaces are efficiently connected, visually and spatially, to ensure that curriculum upgrades will be taken care of in times to come. The ratio between built and ‘unprogrammed’’ spaces being 1:1.

Screens, jalis and railings provide natural illumination and ventilation in Bangalore’s wonderful climate - securing openings and creating an aesthetic identity for the school.



Project Name

Yera Arcade

Size

8480 sq.ft.

Location

Vadodara

+
Back

The ‘arcade’, as it is fondly called, is a beautiful modernist structure from the earlier years of its industrial campus, now considered prime real estate in Vadodara. The structure was dilapidated but its formal novelty could be appreciated in its RCC work.

The re purposing discussion around this building is central to the phenomenon of changing cities. It confronts some of the fundamental questions – How do you work with on old style and re-position it in the contemporary urban context for the current generation to identify with? How do you do this without being cosmetic or decorative? How do you find newer functions for old architectural elements? And how do you complement an old structure with new design vocabulary that truly speaks of materials and technology available today.

The existing column and beam connections in RCC are reinterpreted for their unique shape. The new steel structure works with a similar angular language, both in plan and section, but becomes extremely slender and even splits to exaggerate the lightness of contemporary techniques.

The new ‘arcade’ supports a light weight extended roof that merges with overall landscape with its zig-zag lines. The volumes get divided into 5 units that can be further subdivided (or merged) if needed. The glass elevation is in contrast of the existing wire mesh doors in wooden frames. Tenants are allowed to play with door opening locations on the modular façade design. New MEP elements are placed on top of the roof but in an ornate camouflage. Retail, recreation and exhibition are promoted in the spaces thus created.



All Architecture

Our experience spans over a variety of scales from material development, architecture, urban planning and design. NOTE-D is also engaged in initiatives for urban research and the arts. NOTE-D believes in the development of new design techniques, achieved by the application of traditional systems in its appropriate and contemporary context. We work within international best practises to ensure quality and efficiency for all our projects.

+
Back

Chronology of Architectural Projects:

01. ALCHEMY MASTERPLAN [primary concept], Vadodara
ALEMBIC REALTY, under construction

02. ALCHEMY THEATRE, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under construction

03. ALCHEMY FOOD DISTRICT, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under construction

04. ALCHEMY VILLA B, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under construction

05. ALCHEMY TOWNHOUSES, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under construction

06. ALCHEMY RESTAURANT COMPLEX, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under construction

07. MASTERCARD HEADQUARTERS, Vadodara
ALEMBIC REALTY, 2019

08. YERA ARCADE, Vadodara
ALEMBIC REALTY, 2019

09. UJJVAL VIDYALA SCHOOL, Bengaluru
SHRENO LTD., 2019

10. ROCK HOUSE, Lonavla
MARIWALA, 2018

11. AWAS HOUSE, Alibaug
AGARWAL FAMILY, 2017

12. VISHWABALAK KENDRA CHILDRENS HOME, Mumbai
CHILDREN OF THE WORLD TRUST, 2017

13. ALCHEMY VILLA A, Vadodara
ALEMBIC REALTY, 2017

14. UNA HOUSE, Diu
AMIN FAMILY, 2016

15. TOMOE HOLIDAY HOMES, Alibaug
SPLENDOUR HOSPITALITY, 2015

16. LIDO MALL, Bengaluru
G-CORP, 2015

17. GRASSROUTES RURAL HOUSING, Maharashtra
GRASSROUTES, 2014

18. TOWNSHIP RETAIL, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under development

19. PREMIUM BAGH APARTMENTS, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under development

20. ALCHEMY OFFICE TOWERS, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under development

21. ALCHEMY HIGHRISE APARTMENT, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under development

22. ALCHEMY SCHOOL, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under development

23. ALCHEMY VILLA C, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under development

24. ALCHEMY VILLA D, Vadodara
ALEMBIC REALTY, under development